Fornuis kopen en in stijl koken

Een fornuis kopen betekent dat je het beste van twee werelden in huis haalt: je hebt veel functionaliteit in een compacte ruimte. Je hebt immers zowel een oven als gasplaat in één apparaat. Daarbij is een fornuis ook qua design een mooie toevoeging aan je keuken. Zeker omdat ze er in zoveel stijlen zijn te verkrijgen en in diverse kleuren. Zo past een fornuis altijd bij de rest van je keuken. Of dat nou meer een landelijke stijl is of juist modern. Koken doe je voortaan echt in stijl. Jouw stijl. Maar naast de stijl is ook de manier van koken een onderdeel van je koopproces: ga je voor gas, inductie of heb je je oog laten vallen op een gas op glas kookplaat?

Koken op gasfornuis, inductie of gas op glas

Een fornuis kopen kan met een inductieplaat of met gas / gas op glas. Op zowel inductie als op gas kun je jouw gerechten even heerlijk op tafel zetten. Wat betreft de functies zijn er nog wel een paar verschillen.Koken op gas geniet daarbij nog steeds de voorkeur bij veel huishoudens. Niet zo gek als je je bedenkt dat gaskookplaten snel zijn en een lange levensduur hebben.

Het koken op gas op glas verschilt in de praktijk niet zoveel van het “normale” gasfornuis. Het warmt je eten nog steeds even snel op en ook nu kun je elke pan gebruiken. Maar bij gas op glas zitten de gaspitten op een glazen kookplaat, wat veel mensen gewoon heel stijlvol vinden.

Bij het koken op een inductiefornuis staat je op de glasplaat zelf. Dat maakt dat de pan zeer snel wordt verhit door de elektromagnetische straling. Je hebt dus sneller kokend water en ook boter is sneller gesmolten. Doordat de glasplaat alleen secundair wordt verwarmt, kunnen etensresten niet aanbranden. Want dat hebben we allemaal wel eens gehad doordat we even iets te lang niet op het eten hebben gelet. Maar daarbij is het ook veiliger voor kinderen, mochten zij de kookplaat per ongeluk aanraken.

Goede afzuigkap boven je fornuis

Zeer belangrijk bij het koken is je afzuigkap. Ga je verhuizen en ontbreekt deze? Of is de afzuigkap aan vervanging toe? Dan kun je beter je fornuis en afzuigkap samen bestellen. Zo kun je ze ook op elkaar afstemmen qua uiterlijk. Want hoe goed je toekomstige fornuis ook is, geen afzuigkap (of wanneer je hem niet aanzet) zorgt ervoor dat het vet niet wordt afgevoerd en leerslaat in je keuken. Meer viezigheid dus.

Luxe fornuizen kopen en zelf samenstellen

Een fornuis kopen is mogelijk met verschillende prijsklassen. Voor een paar honderd euro heb jij al een fornuis in je keuken staan. Die velen met jou ook hebben waarschijnlijk. Wil je echt iets unieks? Dan kun je ook gaan voor de iets duurdere segment fornuizen met een unieke stijl. Net wat luxer met bijvoorbeeld een extra (sudder)oven er ingebouwd. Een fornuis die je ook nog eens zelf kunt samenstellen, qua kleur en hoeveel gaspitten / kookzones je wilt hebben. Het maakt het geheel wel wat duurder, maar daarbij heb je echt iets in je keuken wat nog beter bij jouw kookstijl past.