Pinot Grigio: frisse witte wijn voor zwoele zomerdagen

Pinot Grigio, ook wel Pinot Gris genoemd, is een heerlijke witte wijn die gekoeld een uitstekend drankje vormt voor op het terras, in de tuin of tijdens een diner. Deze wijnsoort stamt af van de Pinot Noir en wordt het meeste geteeld in Noordoost Italië. Pinot Grigio is ook bekend als andere namen, zoals Grauburgunder of Ruländer. Wil jij een flesje witte wijn aanschaffen voor je diner of voor de zwoele avonden op je terras, dan is dit een uitstekende kandidaat.

Hoe smaakt Pinot Grigio?

De smaak van Pinot Grigio wordt wel eens omschreven als licht en neutraal. Dat is ook de reden voor de grote populariteit. Maar als je hier wat dieper in duikt, dan merk je dat de smaak van deze witte wijn veel complexer is dan dat. Het beste probeer je zelf een glaasje uit, maar wat je kunt verwachten is een rokerig, zwoel en gul bouquet, met een weelderige smaak van honing en noten. Deze wijn is niet voor niets heerlijk en geschikt voor een verscheidenheid aan gelegenheden. Hij is zoet en fris tegelijkertijd, wat eigenlijk nooit een verkeerde combinatie is. Dat gezegd hebbende, is de uiteindelijke smaak van jouw glaasje Pinot Gris ook sterk afhankelijk van waar de druif groeit.

De herkomst van de wijn

Pinot Grigio wordt dus gemaakt van de Pinot Gris druif. Dit is een druivensoort die rood grijs is, die veel weerstand heeft en die van een diepe grond houdt. Hij wordt het meeste geteeld in Noordoost Italië, maar ook in Hongarije, Oostenrijk en Duitsland. Kies je voor een wijnsoort uit de Elzas, Oostenrijk of Duitsland is deze vaak gemaakt van een druif van uitmuntende kwaliteit. Dat merk je aan de volle smaak en fijne kruidigheid en de lage hoeveelheid zuren in de wijn. De Pinot Gris druif zelf werd in de 14e eeuw al vanuit Frankrijk naar Hongarije gebracht, waar het nu dus nog steeds groeit en voor heerlijke wijn zorgt. Er zit weinig kleurstof in de schil van de druif, dus de wijn heeft meestal een helder witte kleur.

De beste Pinot Gris komt uit de Elzas

Ben je op zoek naar de beste fles Pinot Grigio, dan kies je een variant die uit de Elzas afkomstig is. Er zijn maar weinig landen die het voor elkaar krijgen om dezelfde kwaliteit druiven te bereiken en dat proef je. Omdat de Pinot Gris druif van nature veel suiker bevat en dus ook weinig zuren, is het beter dat deze in koelere streken groeit. Anders is er een grote kans dat de wijn te zoet wordt. Pinot Grigio wijnen uit de Elzas zijn juist subtiel, zacht aromatisch, fris en droog.

Kies voor een neutrale Pinot Grigio uit Italië of een kruidige aromatische wijn uit Duitsland en je hebt altijd een uitstekend drankje voor bij een diner, of voor een middagje op je terras. De beste Pinot Gris komt uit de Elzas, en is dus perfect voor speciale gelegenheden en ultieme genietmomenten.

Op zoek naar de perfecte wijn voor je gerecht? Kijk dan eens op Flesjewijn.com!