De lekkerste gerechten met koffie

Ben je een echte koffiefan? Dan kan er nooit genoeg koffie zijn voor jou! Niet alleen is koffie verrukkelijk om in de ochtend mee wakker te worden, ook is het een fantastisch ingrediënt om gerechten dat extraatje te geven zoals bij tiramisu, banenbrood, muffins en chocoladecake.

Hint van cafeïne en aciditeit

Het is geen geheim dat koffie perfect past bij pure chocolade. Een reden hiervoor kan zijn dat de cafeïne in koffie de bitterheid van chocolade een beetje afzwakt. Ook is de combinatie van de aciditeit van de koffie met de zoetheid van de chocolade een favoriet van velen. Daarom kan cafeïne en koffie dus perfect bij chocolade desserts. We pikken er eentje uit: de chocoladecake. Chocoladecake is een people pleaser: iedereen kan het maken en de meeste mensen houden er ook van. Wat zijn je stappen? De eerste stap is bloem, bakpoeder, chocolade, eieren, suiker, cacaopoeder en koffie kopen. Aan je cakemengsel voeg je dan een kleine hoeveelheid espresso toe. Dit kan filterkoffie zijn, maar ook een kopje van je favoriete koffiemachine. Meer zin in muffins in plaats van cake? Hiervoor kan je perfect dezelfde ingrediënten voor gebruiken, maar versier het met een lekker glazuur of voeg bosbessen toe.

Trendy bananenbrood

Had jij twee jaar geleden ook nog nooit van bananenbrood gehoord? Je bent niet alleen. Maar nu valt deze favoriet niet meer weg te denken bij receptenboeken, blogs en koffiebars. Ook dit kan je pimpen met een beetje koffie. Voor dit recept gebruik je best een capsule van Nespresso, of een pad omdat je een sterke concentratie nodig hebt, wat soms moeilijk lukt met filterkoffie. Waarom is bananenbrood zo populair? Omdat het supermakkelijk en duurzaam is! Je gooit geen bananen weg, en je hebt geen mixer of klopper nodig. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn een 5-tal rijpe bananen, bloem, 2 eieren en een beetje suiker. De rest is allemaal jouw keuze: ga je voor kleine stukjes chocolade, extra suiker, een espresso, noten of zaden? Eigenlijk past het allemaal. Meng alle ingrediënten en zet een uurtje in de oven. Laat ‘m afkoelen en geniet in de ochtend van een perfect ontbijt!

Klassieker met een twist

De echte koffieklassieker is natuurlijk tiramisu. Tiramisu wordt klassiek gemaakt met mascarpone, amaretto, boudoirkoekjes, suiker, eieren en natuurlijk sterke koffie. Maar waarom eigenlijk koffie? Niet alleen zorgt het voor een lekker, zachte textuur, maar ook voor die extra pick me up ’s avonds. Het noemt ook niet voor niets “tirami sù”, letterlijk vertaald

“trek me omhoog”. Hoe maak je deze klassieker extra speciaal? Onze favorieten zijn tiramisu met banaan, rode vruchten of speculaas. Laat je dus inspireren en geniet van dat zalig koffiesmaakje!