Wat kan je het beste drinken met warm weer?

Wanneer de temperatuur buiten oploopt, zoals deze week, zoeken we vaak op alle mogelijke manieren verkoeling – denk aan een duik in het zwembad, een ijskoud glas water of een dubbellikker (zeg eerlijk: die eet je het liefst de hele dag door). Maar is het nou echt zo dat deze koude drankjes en snacks ons helpen om af te koelen?

Thermoregulatie

Het behouden van de optimale lichaamstemperatuur wordt ook wel thermoregulatie genoemd. Mensen zijn warmbloedig, wat inhoudt dat wij in staat zijn om onafhankelijk van de omgeving onze lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Dat komt omdat onze lichamen constant warmte produceren door onze lichamelijke processen, zoals bijvoorbeeld het metabolisme.

Koude dranken en tussendoortjes

Wanneer je een ijsje eet, zul je in eerste instantie wat afkoelen. De kou wordt echter snel vervangen door de warmte die vrijkomt wanneer de voedingsstoffen uit het ijsje af worden gebroken. Het verteren van calorierijke snacks zorgt namelijk voor een verhoging van je lichaamstemperatuur, waardoor een ijsje eten er juist voor zorgt dat je het nog warmer krijgt.

Ook koude dranken blijken niet zo effectief. Net als een ijsje zorgt een koud drankje er even voor dat je afkoelt, maar het effect is snel weg omdat het wordt opgewarmd door je omliggende organen. Grote hoeveelheden koude drank zorgen ervoor dat je bloed minder snel stroomt, waardoor je lichaam meer moeite krijgt met hitte afvoeren. Maar wat moet je dan wel drinken?

Warme dranken

Verrassend genoeg kunnen warme drankjes zorgen dat je koel blijft. Het lijkt misschien vreemd, maar een warm drankje drinken zorgt ervoor dat de receptoren in je mond en keel een signaal afgeven waardoor je gaat zweten. Hierdoor koelt je lichaam sneller af.  Dus pak die professionele koffiemachine erbij en maak een heerlijk bakkie voor jezelf. Kijk voor de lekkerste koffie op https://www.giocoffee.nl/

Ook actieve ingrediënten in pittig eten hebben dit effect, daarom zijn dit soort gerechten populair in landen met een warm klimaat. Kies op een warme dag dus voor een kop thee of een Thaise curry in plaats van een koud biertje of ijs.